Strategiböcker om Texas Hold'em

På flera sätt skiljer sig olika pokervarianter åt. Stötpoker som var den mest spelade förut har sin typ av strategi medan dagens stora spel, Texas Hold'em spelas annorlunda och därmed krävs andra srategier. Floppen, de öppna gemensamma korten ger en formel som är både spännande och kan vara förödande för de som satsat hårt på sina två öppningskort. En av de mest sålda pokerböckerna, "The Theory of Poker" som författats av David Sklansky tar upp detta. Nybörjare frågar sig: "Vad gör man i denna situation?” Detta är fel fråga att ställa sig. I stället bör frågan lyda: "Vilka valmöjligheter finns i denna situation?" Som nu den initierade pokerspelaren förstår kan man av detta utläsa bokens ståndpunkt. Även icke-initierade spelare bör få en uppfattning om hur poker skall spelas. Den som tar poker seriöst skall inte missa denna 276 sidor långa lära. Sklansky har även skrivit en bok specifikt om Hold´em redan på sjuttiotalet då detta spel inte var dominerande vilket är fallet idag.

Sikta på stjärnorna

"Hold’em Poker for Advanced Players" av författaren Mason Malmuth kom ut på nittiotalet och betraktas som ett måste av många toppspelare. Bland annat har denne Malmuth myntat ett av de kända begreppen "semi-bluff", ett uttryck som nu återfinns i lexikon över pokertermer. Framförallt var Malmut en förespråkare av "limit Hold´em" och i detta spel haft en förmåga att vända tillsynes hopplösa lägen. Något att lära av således.

En annan intressant aspekt inom levande poker – till skillnad mot nätpoker – är kroppsspråk. Detta behandlas i boken "The Body Language of Poker" även "The Book of Tells" av Mike Caro. I poker online har inte kroppsspråket i sig så stor betydelse även om vissa drag kan utläsas av beteendet även där. Mike tar upp hur man sitter, ansiktsrörelser och röstlägen osv. Mycket läsvärt för den som exempelvis siktar på World Series of Poker.

Gräns eller ingen gräns

Visst går det att läsa om många råd, tips och strategi direkt på nätet men en fysisk bok blir som ett annat medium. Sitter man mycket vid skärmen kan det vara en mycket god idé att läsa böcker vid sidan av. Om då poker är intresset så kan man mycket väl välja några av dessa. Pokerböcker på svenska, finns det? Jodå. En bra om Texas Hold'em är "Vinnarstrategier för hold'em poker" som författats av Olle Sundin och Martin Östman. Boken tar upp hur vanliga misstag undviks för både no limit och limit. Agerande i olika situationer och psykologi är andra ämnen som boken berör. De har även konstruerat en "starthandstabell" vilka händer som är värda att spelas innan floppen och vilka som duger att göra en höjning med, exempelvis. Men kanske en nybörjare behöver en bok om grunderna, en handbok i poker. Då kan "Pokerhandboken" av Dan Glimne passa bra. Boken ger en bred insyn i pokerspelandet, inte bara hur du skall spela utan även historik med mera.