De bästa pokerbiografierna

Den som söker bra pokerbiografier på svenska får leta länge, men kan man tänka sig att läsa på andra språk blir utbudet markant större.

Matt Perrys rekommendationer

Perry recenserar böcker för internetmagasinet BLUFF Europe och skriver på deras hemsida. Sommaren 2011 skrev han i en ledare om vilka pokerbiografier han vill rekommendera. Han listar de, enligt hans åsikt, fyra bästa biografierna.

Den första på listan är faktiskt en kvinna. Victoria Coren skriver om sin kärleksaffär med poker: For Richer, For Poorer: My Love Affair With Poker. Boken handlar om hur hon började med poker och efter ett antal större vinster samt genom sponsoravtal med pokersajten Poker Stars blev ett av de mest kända ansiktena inom Storbritanniens pokervärld. Samtidigt får man också följa pokerspelandets utveckling. Såväl Matt Perry som recensenten i The Guardian berömmer henne för språket i boken. Coren är duktig på att beskriva och hon leker med orden och uttrycken från pokervärlden i sina målande beskrivningar.

The Life And Times Of A Poker Legend av Dave "Devilfish" Ulliott har lämpligt nog en koppling till den första boken – den som recenserar Ulliott i The Guardian är just Victoria Coren. Dave Ulliott har en annan bakgrund än Coren och berättelsen startar med hans ungdom som kriminell kassaskåpsknäckare och pantlånare med ett spelberoende. Ulliott ger sig in i pokervärlden i syfte att tjäna pengar och lyckas bli professionell spelare. Enligt Perry är boken svår att lägga ifrån sig och även Ulliott får beröm för sitt språk. Boken är full av ordvitsar och fyndiga formuleringar.

Nästa läsvärda pokerbiografi är boken om Doyle Brunson, The Godfather Of Poker, som han skrivit ihop med Mike Cochran. Brunson berättar om hur en olycka omöjliggjorde hans lovande karriär inom sport och hur det ledde till att han under en lunchrast vann ett större belopp på poker och därefter gav sig in i pokervärlden. Hans mer än femtio år som pokerspelare gör att alla kända namn i pokerns historia dyker upp i boken, som därmed också är en historia om pokerspelandet.

Perrys fjärde val av bok är The Professor, The Banker And The Suicide King av Michael Craig. Boken kretsar kring pokerspelet med världens högsta insatser och spelarna som var med. Titeln syftar på de smeknamn som tre av huvudpersonerna har som spelare.

Vad säger andra om pokerbiografier

Det finns många forum och spelsajter där man kan hitta rekommendationer av bra böcker om poker, och många instämmer i ett eller flera av Perrys val som bästa pokerbiografi. Framförallt är det boken av Ulliott som ofta nämns. En av Doyle Brunsons andra böcker, My 50 most memorable hands,är en annan bok som rekommenderas men också Gus Hansens Every hand revealed är omnämnd på olika spelarforum. Den sistnämnda är skriven av den danske pokerspelaren Gus Hansen och därför finns även valet att läsa den på danska.