Författaren Dante

Namnet Dante kan låta bekant för många som någonting historiskt, men sanningen är att alla inte har koll på varför man förknippar det på just det viset.

Dante Alighieri, eller Dante som han oftast kallades, var en italiensk författare som under sitt liv på 1200- och 1300-talet

Hans absolut mest kända verk kom att bli eposen Den Gudomliga Komedin som utkom under början av 1300-talet. Historien består egentligen av tre delar och det var först efter hans död som verket kom ut i sin helhet. Det var det första större italienska verket som skrevs på dåtidens italienska, vilket var mycket annorlunda på den tiden då latin var det främsta skriftspråket.
Verket består av 100 sånger uppdelade i tre delar - Inferno, Purgatorio och Paradiso. Handlingen i sångerna beskriver Dantes vandring genom livet där han till en början får uppleva helvetet och skärselden och sedan få komma till Paradiset där han får träffa sin ungdomskärlek Beatrice, som han även nämner i andra verk han skrivit. Det har gjorts en mängd olika tolkningar av texterna, för att försöka komma fram till vad den egentliga meningen med historien är.

Dante räknas som ett av de största författarna genom tiderna då han med sin speciella stil förnyade berättarkonsten samt var en av de som trängde undan latinet till förmån för italienskan.