5 böcker om poker

Oavsett om du är nybörjare eller har spelat poker ett tag är det alltid smart att sträva efter mer kunskap, att vilja utvecklas. Ett enkelt sätt att åstadkomma detta på är att läsa böcker. Det går alltid att packa ner en bok i väskan och läsa 5 minuter i väntan på ett tåg eller buss, eller under några minuter på lunchen. Många av böckerna finns även tillgänglig som ebooks, och de kan du läsa på din telefon.

Här är fem rekommenderade böcker om poker:

Theory of Poker, av David Sklansky

Detta är troligtvis världens mest kända pokerbok .Den gavs ut redan 1989 och har sedan dess getts ut i reviderade upplagor. Boken är väldigt mångsidig och tar upp strategier och koncept som går att använda vid nästan alla varianter av poker. Det finns kapitel som behandlar spelteori, psykologi, bluff, hur du ska satsa, odds och mycket annat. Theory of Poker är verklig klassiker i genren och brukar rekommenderas som den första bok du bör läsa om poker.

No Limit Hold'em, av Dan Harrington

Dan Harrington har skrivit om strategier för turneringar och hittills har han hunnit med tre böcker. Författaren är en av de mest framgångsrika spelarna i Hold'em i världen och böckerna handlar enbart om No limit Hold'em. Harrington vann World Series of Poker 1995 och har flertalet bra placeringar vid senare turneringar. Böckerna innehåller många autentiska exempel från hans pokerkarriär. Harrington tar upp olika spelstilar, hur du läser bordet, strategier i de tidiga och senare stadierna av en turnering, spelodds, hur du reagerar vid dåliga kort och så vidare.

Hold'em Poker för avancerade spelare, av DavidSklansky och Mason Malmuth

Detta är ytterligare en bok skriven av Sklansky. Fokus ligger på Fixed-limit Hold'em och författarna går igenom alla begrepp du behöver som spelare. Boken tar bland annat upp hur du spelar med dåliga kort, bluffar, spel med de två första korten och mycket annat.

Caro's Book of Tells, av Mike Caro

Detta är en bok för de som föredrar livepoker. Det är en stor skillnad mellan nätpoker och livepoker, och Caro's Book of Tells handlar om hur du läser din motståndares gester, ord och rörelser. Både avsiktliga och oavsiktliga tells behandlas och boken innehåller både beskrivningar och bilder. Detta är en bok för dem som vill bli bättre på att avgöra om övriga spelare bluffar.

Heads-up No-Limit Hold'em, av Colin Moshman

En av få pokerböcker som enbart fokuserar på Heads-up. Författaren använder många spelexempel som blir analyserade och kommenterade. Du lär dig analysera och exploatera olika spelstilar, grundläggande matematik och spelteori för denna form av spelande. Moshman har en grundläggande examen i matematik och övergav sina senare universitetsstudier när han upptäckte att han kunde tjäna mer pengar på spelande.

Pokerböcker – original på engelska vs översättningar

Om du läser engelska obehindrat är utbudet av böcker om poker betydligt större, men även på svenska finns det numera ett stort utbud. Det finns tyvärr några nackdelar med pokerböcker på svenska. Ett återkommande klagomål är att de utländska pokerböckerna är uselt översatta, så det gäller att se om det är ok med dig – även i en svensk bok är de flesta pokertermer på engelska så det blir aldrig enbart svenska. Vid sammanställningen av dessa böcker gick det nästan inte att hitta en bra bok på svenska som var tillgänglig. En fördel med de engelska böckerna är att de trycks i större upplagor och är därmed lättare att hitta och i många fall billigare.

Välj rätt bok

Kolla in ditt närmsta bibliotek, kanske har de något tillgängligt gratis. När du köper en bok, se till att den är riktad till din nivå och din typ av spelande. Om du föredrar Hold'em har du tur, då det är den populäraste varianten och en mängd böcker är skrivna om det spelet. Om du föredrar ett annat mindre välkänt pokerspel kan du ibland behöva leta lite innan du hittar rätt bok. Det finns gott om böcker i handeln så det gäller att sålla och bara välja det du är intresserad av. Ett alternativ till böcker är träningssajter. Bloggar och artiklar på nätet kan också vara till hjälp. Satsa på att lära dig reglerna, bordsspråket etc. Gör research innan du köper något, bara för att en bok är skriven av en framgångsrik spelare behöver den inte vara bra. Många spelare har svårt att förklara vad de egentligen gör.